Vad skulle jag göra utan mina endorfiner?

Älskade endorfiner

Endorfin är ett slags hormon som kroppen tillverkar själv. Endorfin lindrar smärta och påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Varje gång du skrattar utsöndras endorfin. Även under stress utsöndras hormonet. Och samma sak sker när du tränar – endorfin utsöndras! Inte konstigt att många lätt blir träningsnarkomaner ;). Man kan säga att endorfin är kroppens egna morfin, vi behöver hormonet och vi får en belöningsdos fylld av endorfin när vi tränar. I förra veckan han jag knappt med någon träning alls – det var alldeles för stressigt på jobbet och privat (fick säkert en hel del endorfin ändå eftersom det utsöndras vi stress – men det är inte samma känsla som när man tränar). I helgen fick jag någon konstig sträckning i ryggen och ont vid sidan av höften, det kom helt plötsligt och jag insåg direkt att detta beror på att jag suttit stilla för mycket och inte hunnit röra på mig ordentligt.

Mycket riktigt hade jag rätt i detta. Igår körde jag ett corepass och idag efter spinningpasset hade alla mina åkommor försvunnit, som bortblåsta bara sådär! Otroligt men kroppen mår fan dåligt av att sitta stilla. Min kropp blir sjuk när jag inte tränar helt enkelt. Det gäller förstås att man tränar med måtta och på rätt sätt. Kondition varvat med lite styrka och core (då du tränar de inre mag- och ryggmusklerna) är den bästa medicinen. Jag vet precis vad min kropp behöver och det är ett corepass i veckan, minst ett spinningpass, gärna en långpromenad, eventuellt lite styrketräning och ett innebandypass- då mår jag som en prinsessa! När man blandar kondition och styrka blir också skaderisken mindre. Du behöver en bra hållning och en stark kropp som orkar med belastningen vid t.ex. löpträning. Därför är det superviktigt att man tränar styrka och core minst en gång i veckan vardera!

Träningsnarkoman

Kommande operation

Min kropp har sina brister och tyvärr (på gott ont) ska jag snart göra en operation i benet. När jag löptränar får jag ont på utsidan av benet, vilket jag alltid trott varit benhinnan men icke sa nicke. Tydligen har jag något som kallas för kompartment. Vilket jag levt med hela livet i princip. Tyvärr har jag inte fått rätt diagnos tills nu. Träffade en bra läkare/ortoped på Sophiahemmet som kom fram till detta. I lumpen fick jag diagnosen benhinneinflammation vilket var helt galet fel! Men äntligen har jag fått svar på vad detta beror på och om några månader kanske jag kan ta min första löptur utan att få ont!

Hur som kompartment innebär att det blir ett ökat intramuskulärt tryck inuti muskellogen/fascian. Muskeln sväller och får helt enkelt inte plats. Det känns ungefär som att man får syrebrist och man börjar klampa, fotsteget blir förändrat. Efter löpträning är muskeln sjukt spänd och det gör ont i flera dagar efteråt.

Under operationen ska det lätta på trycket och klyva muskelhinnan så muskeln kan svälla bäst den vill. Är sjukt nervös för denna operation som kommer göras med lokalbedövning. Eventuellt ska jag operera andra benet också men vi börjar med det benet som jag har mest problem med. Enligt läkaren som ska operera mig ska jag i princip bli helt symptomfri efter denna operation. Håller tummarna för de. To be continued…

Älskade endorfiner

Och hörrni, ta hand om era kroppar och träna med måtta och på rätt sätt! Kom också ihåg att trots att ni är trötta och sega efter jobbet kan ett träningspass inte göra saken värre… jag fick ikväll tillbaka min energi efter ett härligt spinningpass. Jag bara älskar alla dessa endorfiner jag fylls av under och efter träning! Utan kvällens endorfindos hade jag slocknat i soffan och inte orkat med att skriva detta blogginlägg. Nu ska jag ta hand om disken och sen lovar jag att bara ta det lugnt och slappa framför tv:n innan jag hoppar i säng.

Follow on Bloglovin