Hur du får ditt YouTube-klipp att synas på Google

Har du tänkt på att det dyker upp YouTube-klipp (videor) på Google? Ja det var väl ingen nyhet ;). Men vet du hur man får en bra placering på Google med sitt YouTube-klipp?

Det finns några enkla SEO knep för att få sitt videoklipp att synas i sökresultatet. Följer du tipsen nedan är chansen stor att du lyckas med att ranka på både Google och YouTube. 

Enkla tips på hur du sökmotoroptimerar din video

 • Fundera på vilken sökterm du vill att videoklippet ska ranka på. Försöka att tänka ”long tail keyword” – en sökfras som inte är alltför generell, som ”katt”. Tänk istället ”Söt katt som leker”.
 • Döp filen till ditt sökord. Gjorde själv en sökning på en video jag nyligen lagt upp, och Yes den rankar på söktermen, en riktig long tail fras… ger mig knappast trafik men ändå kul att se att det faktiskt funkar om man väljer rätt sökterm!

YouTubeklipp-Turtle

 • Ladda upp videoklippet och försök att få med söktermen ”sött katt som leker” i rubriken och gärna i beskrivningen.
 • Välj ut så många taggar som möjligt som är relevanta till din video (kanske inte 50 stycken).

Nedan ser du vart rubriken, beskrivningen och taggarna ska läggas till. OBS! Denna video är inte 100% sökmotoroptimerad! Det var inte riktigt min tanke här ;). I beskrivningen skulle jag t.ex. kunna lägga till något mer om ”beautiful turtle”.

Youtube-sökmotoroptimering

 • I beskrivningen kan du även lägga till en länk till din hemsida eller blogg för att leda trafiken vidare in till din sajt.
 • Dela din uppladdade video på sociala medier och bädda in den på sajten eller bloggen för att uppmuntra besökare att titta på klippet. Videon kommer att bedömas vara mer relevant och få en högre placering på både YouTube och Google om du får många visningar.

Ge din YouTube kanal ett ansiktslyft

Glöm inte bort din ”YouTube-sida”, se till att kanalen får ett ansiktslyft, lägg till en snygg bakgrundsbild, länka till din sajt och andra kanaler du finns på och skapa spellistor! Jag har precis snyggat till min egna kanal som bara kommer handla om dykning (det är iaf tanken), kika in där vetja: https://www.youtube.com/user/emOckenstrom

Min YouTube kanalOch sist men inte minst, delar jag med mig av lite YouTube statistik. YouTube är stort och växer så det knakar. Google äger YouTube! Missa därför inte chansen att bygga upp ditt varumärke eller ditt ego ännu mer och ta plats i världens näst största sökmotor!

Youtube statistik

 • Varje månad visas mer än sex miljarder timmar videoklipp på YouTube
 • YouTube finns i 61 länder
 • YouTube är världens näst största sökmotor
 • Varje minut laddas det upp cirka 100 timmar med videoklipp
 • 40% av Youtube-trafiken kommer från mobila enheter

 

Follow on Bloglovin