Fjällvandring i Jotunheimen och över den berömda Besseggen

Vackra Jotunheimen

Jotunheimen och området kring Gjendesjön är otroligt vacker och sagolik med alla vattenfall, höga berg och det turkosa vattnet. Under semestern tillbringade vi fem dagar i den norska fjällvärlden, i nationalparken Jotunheimen som ligger ca 80 mil från Stockholm. Bilfärden dit tog 9 timmar.

Målet var att ta sig över Besseggen (1743 meter över havet) och till fjällstationen Gjendebu. Om vi lyckades? Ja det gjorde vi, men vi fuskade lite efter etapp 1 när vi tagit oss över och ner från Besseggen.

Vi har filmat hela färden och när vi klippt ihop den så kommer jag förmodligen publicera filmen här på bloggen i detta inlägg, så håll ögonen öppna.

Norska fjällen

Norska fjällen

Fjällvandring Norge

Stenröse i närheten av bergskammen Besseggen

Dag 1, Gjendesheim

Den första natten sov vi i tält vid fjällstationen Gjendesheim. Här parkerade vi bilen på långtidsparkeringen, kostar ca 100 kr per dygn. Vi behövde inte betala för att tälta vid stationen.

Gjendesheim

Tältplatsen vid Gjendesheim

Dag 2, Besseggen (inget för höjdrädda)

Den första etappen från Gjendesheim var ganska kämpig då vi vandrade eller rättare sagt klättrade och klättrade… tills vi var på den högsta punkten på bergskammen som heter Besseggen, en bergskam som alla norrmän ska gå över någon gång i sitt liv (sägs det). Det brantaste partiet av Besseggen ser ni på bilden nedan, det var lite småläskigt att ta sig ner. Ett felsteg och ja du förstår själv vad som skulle hända. Rekommenderas inte för höjdrädda!

Besseggen

Den brantaste delen av Besseggen

De flesta norrmän som ska vandra över bergskammen Besseggen, åker till fjällstationen Gjendesheim och tar därifrån Gjendebåten till fjällstationen Memurubu och går därifrån över Besseggen och tillbaka till Gjendesheim, alt. de skickar med packningen med båten som man kan hämta upp vid Memurubu när man kommer dit. Vi valde att göra tvärtom, starta vid Gjendesheim och givetvis konka på packning, det är så vi svenskar gör när vi fjällvandrar, vi ska ju alltid vara värst, eller?

Emelie fjällvandrar

Fjällvandring Besseggen

Det var ganska tufft med 20 kg på ryggen så vi bestämde oss för att övernatta nedanför den brantaste delen av Besseggen vid en insjö som heter Bessvatnet. Inget vi ångrar, det vara hur mäktigt som helst att få sova på denna plats, otrolig utsikt!

Besseggen och Bessvatnet

Till vänster ser ni Bessvatnet som ligger alldeles nedanför Besseggen, vår övernattningsplats dag 2

Dag 3, Memurubu

Efter en godnattssömn nedanför Besseggen fortsatte vi vandringen ner till Memurubu fjällstation. Aj så ont i knäna jag fick efter några timmars brant vandring nedför!

Makalöst vackert - Besseggen

Här ser ni mig peka på Besseggen som vi vandrade (klättrade) över dag 2

Jag var lite trött på att klättra i berg med packning så istället för att bestiga nästa bergskam och vandra vidare till nästkommande fjällstation, Gjendebu som förmodligen hade tagit minst en dag till så tog vi Gjendebåten till Gjendebu.

Vi slog upp tältet en bit utanför fjällstationen för att få vara lite ifred och slippa betala tältavgift, vad vi då inte visste var att kor betade utanför fjällstationen och korna brydde sig inte direkt om fjällvandrare…. vi såg några stackare som fick besök när de hade slagit upp tältet, korna omringade deras läger :). Som tur var ville inte korna hänga vid vårt tält.

Vi hade oförskämt bra väder uppe på bergskammen men väl framme i Gjendebu så mörknande det till och åskan hälsade på, följt av regn.

Tältplats i Gjendebu

Det blev översvämning utanför tältet efter regnovädret som drog in…

Regnbåge i Gjendebu

Men efter regn följer sol och en vacker regnbåge visade sig över dalen

Dag 4, Gjendebu

När vi vaknade upp den fjärde dagen så sken solen och vi valde att göra en dagsutflykt några timmar bort till en fors. Skönt att slippa släpa på packningen! På vägen till forsen såg vi en liten söt fjällhermelin:

Fjäll Hermelin

 

Gjendebu - Jotunheimen

Vi hade lite otur med vädret under dagsutflykten, det började regna men när vi kom tillbaka till tältet så tittade solen fram igen…

Getter i Gjendebu

Getter som bettar i Gjendebu

Norrmän på fjället

Norrmännen är tydligen lata och har varken mat eller tält med sig på deras fjällturer. De sover, äter  och duschar på fjällstationerna medan vi svenskar bor i tält, har med oss x antal kilo med mat och annat på ryggen och luktar skit (om vi inte väljer att doppa oss i fjällforsarna). Att bada i en kall fjällfors låter hemskt men känslan efteråt går inte att beskriva, du känner dig otroligt ren och fräsch!

Eftersom norrmännen käkade trerätters varje dag tyckte vi att vi var värda en god middag sista kvällen och valde då att äta på fjällstationen. Tyvärr blev vi mindre nöjda efter middagen… den var ganska smaklös och tråkig. Nästan så att Felix Gulaschsoppa som fanns kvar i packningen hade smakat bättre! Middagen kostade oss 700 nok och bestod av en smaklös och oklar soppa till förrätt, köttgryta med klyftpotatis till varmrätt (grytan var smaklös) och till efterrätt en indränkt chokladkaka i saft? Som smakade bläää… kaffet var i alla fall gott! Och det var skönt att sitta inomhus i någon timme. Vi fick också höra norrmännen sjunga deras egna födelsedagsvisa för en flicka som fyllde år. Måste säga att den klår våran med råge, det lät som en nationalsång.

Dag 5, Hemfärd

Den femte dagen slog vädret om, när vi vaknade upp var det minst 10 grader kallare ute, det blåste och småregnade… japp det var dags att åka hem. Vi gjorde det enkelt för oss (som norrmännen) och tog båten hela vägen tillbaka till Gjendesheim, en resa på ca 1 h. Där väntade vår bil och vi längtade hem till duschen (faktiskt)….

Blickar ut över Gjendesjön

Follow on Bloglovin