Dykning i Adriatiska havet

Dykning i Adriatiska havet

Under vår vistelse i Zadar, Kroatien hann vi med fyra dyk. Vi bokade två dagsutfärder med Zlatna luka, Kornati diving, som ligger ca 20 min från Zadar. Vi tog oss dit med Scooter från Zadar.

Första dykdagen genomförde vi två naturdyk, då jag för övrigt gjorde mitt djupaste dyk hittills! Var nästan nere på 40 m, ska man vara petig så visade dykdatorn 39,4 meter. Läskigt värre ;). Men det gick fin fint! Inte så mycket att se nere på djupet, lite färgglada koraller, småfisk och sjöstjärnor.

Under vattnet i Adriatiska havet

Under andra dyket såg vi en skymt av en muräna som gömde sig i en håla och en lustig krabba, som hade en annorlunda huvudbonad. Tyvärr ingen bild på krabban som sprang runt på botten med något som liknade en tvättsvamp på huvudet.

I Adriatiska havet finns det inte jättemycket fiskliv, tror tyvärr att det är ganska utfiskat i detta hav och att det förr fanns mer liv under vattnet. En av dykguiderna på båten sa att det är som en djungel under vattnet i Adriatiska havet – det finns en massa sjögräs, till skillnad från Röda havet eller Indiska Oceanen där finns det i princip bara färgglada koraller och inte alls lika mycket ”djungel”. Det är vackert på olika sätt.

Sjögräs

Dykning Adriatiska havet

Sjöstjärna

Dykning på vraket Ledenik

Dag två åkte vi lite längre bort med dykbåten, båtturen tog cirka två timmar. Vi ankrade ovanför vraket Ledenik.

Under ytan

Ledenik sjönk för cirka fyra år sedan. Det finns olika teorier på varför fiskefartyget Ledenik sjunkit. Det flesta verkar tro att det handlar om ett försäkringsbedrägeri! Man har med flit sänkt fartyget för att få pengar från försäkringen.

Ledenik är 80 meter långt och ligger på ca 20 meters djup. Vi gjorde två dyk på Ledenik. Jag är inte jätteförtjust i att simma in i vrak men gjorde några små försiktiga penetreringar, efter bilderna kommer en liten filmsekvens på detta.

Ledenik

Vraket Ledenik

Propellern på vraket Ledenik

Follow on Bloglovin