Skip to content
Emelie Ockenström
Emelie Ockenström

Onlinemarknadsföring – SEO – Trädgård

  • Om mig
  • Blogg
Emelie Ockenström

Onlinemarknadsföring – SEO – Trädgård

surdeg i glasburk
mars 24, 2012mars 24, 2012

Surdegsbak

Digitalt surdegsbrev

Jag har fått torr surdeg med posten som jag ska väcka till liv. Är med i världens första digitala surdegsbrev, vilket innebär att jag kan se hur min surdeg förökar sig på nätet. Surdegsträdet kommer sakta men säkert att växa, idag ser det ut så här:

Surdegsträd

Väcka surdegen till liv

Är inte riktigt hundra på om jag gjort rätt nu när jag ska väcka min surdeg till liv! Följde instruktionerna som följde med posten, mätte upp lika delar vatten och mjöl och blandade i delar av den torra surdegen. Enligt instruktionerna ska den stå i rumstemperatur 1-2 dagar (tills den bubblar) och sen bakas. Men enligt andra källor på nätet förvaras den ofta i kylskåpet, men det kanske beror på hur länge du vill hålla den vid liv? Jag tänkte i för sig baka surdegen direkt när den är klar men vill även hålla en del av surdegen vid liv liv under en längre tid för framtida bak. För att hålla den levande en längre tid ska man mata den en gång i veckan med lika mycket vatten och mjöl. Om man tar bort en del av degen och ersätter den delen med  lika mycket vatten och mjöl så får man en ny surdegsblandning som man kan ge bort eller använda i framtiden.

Ska surdegen förvaras i en bunke eller i en glasskål?

surdeg i glasburkLäste på nätet att det bästa är att förvara surdegen i en glasbunke med lock. Man ska inte använda en plastbunke, för då kan det sätta sig lukt och smak i den! Så nu har jag hällt över degen från plastbunken till en glasburk. Ett annat lästips är att surdegen ska förvaras i 22-25 grader då trivs den som bäst. Man kan tydligen ställa burken med surdeg ovanför kylen där brukar de vara lite varmare- detta för att få igång jästprocessen, så jag tar de rådet och ställer den där!

Kul grej det här med digitalt surdegsbrev! Om någon är intresserad av att prova på att baka surdegsbröd har jag snart lite deg att dela med mig av. Har inte mycket torr deg kvar men snart hoppas jag kunna dela med mig av ”färsk” surdeg. Det är bara att hojta till så kan du få lite deg:). 

 

Sen måste du givetvis registrera din surdeg på Surdegsbrevets hemsida för att se hur surdegsträdet växer.

 

Follow on Bloglovin
  • Tweet
  • Mer

Gilla detta:

Gilla Laddar in …

Relaterade

Recept surdegsbröd

Inläggsnavigering

Previous post
Next post

Instagram

Populära inlägg

  • Coca-Cola byter ut sina etiketter till vanliga svenska namn
    Coca-Cola byter ut sina etiketter till vanliga svenska namn
  • Tycker om mitt gröna ogräs
    Tycker om mitt gröna ogräs
  • Plastdjur på burk
    Plastdjur på burk

Här kan ni följa mig!

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter
©2025 Emelie Ockenström | WordPress Theme by SuperbThemes
%d