Mina dykupplevelser

Som att simma i ett akvarium

Den känslan jag får när jag dyker är obeskrivlig. Man möts av lugn, harmoni och ett undervattensliv utan dess like. Dessvärre var de över ett år sedan jag dök senast. Dykning utomlands är det bästa jag vet, hemma i Sverige kan gå an men jag tycker de är bekvämare att dyka utomlands och ett rikare undervattensliv att titta på. Fast på Västkusten är dykningen helt ok, där är vattnet klart och de finns en hel del fina fiskar och koraller.

En erfaren dykare loggar alltid sina dyk och jag har med tiden blivit bättre på de och har hittills loggat 51 dyk. Jag hoppas att jag under detta år kommer dyka lite mer och har planer på att ta mig utomlands, åka på en dykresa. Får se vart de blir och när. Drömmen är  Galapagos, en ö som är belägen i Stilla havet (tillhör Ecuador). Där finns en salig blandning av arter, ett rikt undervattensliv med hajar, sköldpaddor, delfiner, sjölejon och massa andra fiskar – en dykares dröm ;).

Nedan följer lite text och bilder från mina dykupplevelser under åren 2004-2011.

Lefkas 2004

På darriga ben genomförde jag mitt första ”prova på dyk” en sommardag i juni 2004, på ön Lefkas, Grekland. Det var en häftig upplevelse, en nervös sådan! Men tack vare mycket pepp från min kille så gick de vägen. Efter detta dyk tog jag mitt första cert, Padi Open Water Diver. Certet tog jag i kalla Sverige med Dykhuset ute på Sandhamn efter några dagars teori och pooldyk.

Lefkas år 2004

Thailand – Similian Island

Under min första Thailandsresa passade jag självklart på att dyka och jag tog även mitt andra dykcert där, Padi Advanced Open Water Diver och fick min första djupberusning. De kan man få när man går ner på ca 30 m, man blir lite full helt enkelt- en konstig känsla i kroppen! Similian Island ligger på västkusten och är ett populärt dykresemål. Jag gjorde bl.a. två dyk här som var väldigt bra, fanns mycket att titta på.

Thailand-Phuket 2007

Nemo-Similian Islands

Dykning-Similian Islands

Dykning hemma i Sverige

Jag har dykt några gånger i Sverige, bl.a. i Yngern (en sjö i Södertälje) och nere på Västkusten- Väderöarna. Väderöarna var riktigt häftigt, men jag minns att de var lite mycket maneter i vattnet och oturligt nog blev jag bränd av en manet i ansiktet. Trådarna är ganska långa och jag lyckades givetvis hamna under ett stim av maneter och en tråd träffade mig på läppen, aj de gjorde ont!

Väderöarna

Yngern

Dykning-Yngern

Dykning-Väderöarna

Röda havet – Egypten

I augusti 2009 var vi ett gäng som åkte till Egypten på en liveaboard resa i Röda havet. Vi bodde på en båt i en hel vecka och dök flera gånger om dagen. En underbar resa med ett glatt gäng och världens bästa Tuuli var med :). Häftigast av allt var nog delfinerna som vi såg dagligen, de hoppade längs med båten och under ett tillfälle snorklade vi med några stycken, en dröm som blev till verklighet! Här blev de också en hel del vrakdykning.

Dykning-Röda havet

Vrakdykning-Salem Express

Muräna-Röda havet

Koh Samui, Koh Tao och Phuket

Sommaren 2011 var jag och Johan i Thailand under två veckor och öluffade på östkusten och tillbringade några dagar i Phuket. Vi besökte  Koh Phangan, Koh Tao och Koh Samui. De blev en hel del bra dyk. Dock såg vi bara en haj – Leopard Shark, vi hade hoppats på lite mer haj och av större sort- Valhaj! Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…

Leopard shark-Shark Point

Turtle-Koh Tao

Dykning-Shark point

Mitt senaste dyk gjorde jag på Malta och nu längtar jag verkligen till nästa och i år ska de banne mig ske!

Follow on Bloglovin
 • Susanna Stihl

  Gud vad fina bilder och underhållande text! :) Jag håller på med mitt dykarcertifikat nu och är på kap 5 i PADIs bok och har änsålänge bara gjort pool dyk men så fort värmen kommer beger vi oss ut i vattnets liv vilket ska bli både spännande och läskigt. Det är en obeskrivlig känsla att dyka och att ens bara befinna sig under vattnet och ångrar inte en sekund att jag skrev in mig och påbörjade kursen! :) Ser fram emot alla dyk fram till jag har tagit certifikatet. Har även bokat en dyk resa till Malta nösta vinter i vilket kommer bli mina första utlandsdyk men längtar enormt mycket redan haha :) Dina bilder är inspererade! Gör gärna fler såna! Kram Susanna

  • Hej Susanna!

   Tack så hemskt mycket! Du har hittat ett intresse för livet, finns inget som är så härligt som att dyka:). Malta har bra dykvatten, men kan varmt rekommendera Röda havet som är min favorit. Lycka till med dykningen och certet. Lovar att försöka skriva lite mer om dykning titt som tätt;) 

   Ha det gott/ Emelie

 • Louise Sundberg

  Hej! Jag och min kille ska till parga i sommar och tänkte åka över en dag till lefkas, vi vill passa på att dyka när vi är där, om man aldrig dykt tidigare kan man väll prova på i havet utan att behöva ta certifikat om jag förstår det rätt? Vilka dök du med? Har du tips på vart jag kan hitta en bra dykarskola eller liknande? Mejla mig gärna på louisesundberg@live.se :) tack!!