Att resa till Zadar i Kroatien

Zadar

Borta bra men hemma bäst? Samtidigt som det kan vara skönt att komma hem från semestern så längtar man tillbaka. Vi tillbringade en vecka i Kroatien, i staden Zadar som ligger norr om Split (ett mer välkänt turistresemål i Kroatien).

Vi hade inga höga förväntningar på resmålet och bokade en ospecifierad resa till Zadar med Scandjet. Vi fick ett helt ok boende med balkong (viktigt), en lägenhet – Villa Irena som låg cirka 700 meter från stranden. Det fanns ett kök i lägenhet så vi lagade mat en kväll och lunchmackor som vi tog med oss på dagarna. Riktigt bekvämt med eget kök!

Vi hann med ganska mycket under en vecka. De två första dagarna var vi ute med en dykbåt och gjorde sammanlagt fyra dyk, naturdyk och vrakdyk. Jag kommer skriva ett enskilt inlägg om dykningen i Adriatiska havet och visa lite bilder från äventyret under vattnet, så håll utkik i bloggen!

Bild från dykbåten

Zadar är en fin stad och vi åkte in till ”Old town” nästan varje dag med vår scooter som vi hyrde. Det tog cirka 15 min in till Old town. Det fanns ett utsiktstorn man kunde gå upp i för att få en riktigt vacker vy över hela Zadar, rekommenderas! Det fanns många restauranger och barer i staden. En hel del butiker och stånd samt gatumusikanter och annat ståhej. Det fanns något att titta på överallt!

Zadar Old town

Utsiktstorn-Zadar

Utsikt över Zadar

Det finns inga sandstränder i Zadar, det är stenstrand som gäller. Vattnet är klart och det finns många fina badplatser kring hela staden och en bit utanför. Att hyra scooter är ett hett tips, då kan man ta sig runt kortare sträcker och upptäcka små byar kring Zadar. Ett måste i Kroatien är att dricka ölen Karlovačko (Radler) eller Ožujsko ölen med lemonsmak, ritkigt riktigt god!

Radler lemon

Kristalklart vatten

Våran scooter

En kväll sprang vi på två sköldpaddor som tänkte knalla rakt ut på en bilväg! Givetvis flyttade vi på sköldpaddorna till en säkrare plats… så glad över att jag såg dem!

Fina sköldpaddor

Sköldpaddor

Plitvice lakes

En dag hyrde vi bil och åkte till Nationalparken Plitvice lakes (Nacionalni park Plitvička jezera). Ett område med 20 sjöar med mindre och större vattenfall och grottor. Området är mycket kalkrikt och vattnet är alldeles turkost och kristalklart. Sedan 1979 är nationalparken listade på UNESCOs lista som ett viktigt världsarv, en plats som bör bevaras. I nationalparken finns också en av de äldsta skogarna i Europa.

Det var otroligt vackert men sjukt mycket turister, flera tusen! Vi gick cirka 5-7 km i parken och hoppade över båten man kunde åka över en av sjöarna- kön till båten var alldeles för lång. Plitvice var i alla fall mycket sevärt och har man tålamod med alla dessa turister så är det väl värt ett besök!

Litet vattenfall-Plitvice lakes

Plitvice lakes

Plitvice

Till Kroatien kommer jag säkert igen, ett land som har mycket att erbjuda!

Follow on Bloglovin
 • HH

  Trevligt reportage!

 • Anders reichenberg

  Trevlig läsning. Åker till Zadar i juli och har bara hört positivt som du skriver.

 • Danne

  Hej!

  Kul att ni gillade Zadar! Vill bara påpeka att det visst finns sandstränder i Zadar, om än inte i de centrala delarna. Åker man ca 10-15 km norr om Zadar så är det bara sand kring halvön Privlaka och den lilla staden Nin.