Morotslåda och Kålrotslåda
I min familj är det tradition att äta morotslåda och kålrotslåda under jul. Ett måste på julbordet!
Morotslåda och kålrotslåda är en finsk tradition som min mamma har växt upp med i Haparanda, då mormor lagade lådorna till jul. Morotslåda var min favorit när jag var yngre, idag tycker jag mer om kålrotslåda. En jul utan dessa lådor går bara inte! I fredags gjorde jag och min syster några lådor med hjälp av mammas instruktioner givetvis:) Vi var hemma hos mamma och hon hade julpyntat så fint och gjort en jättefin julgrupp som ni ser till höger, var tvungen att visa den:)
Nedan ser ni lite bilder och recept på årets skörd av morotslåda och kålrotslåda. Det är lite svårt att förklara hur mycket morötter och kålrötter som behövs. Du får cirka två lådor av vardera sort om du följer receptet nedan. Smaka av när du blandar i sirap, vispgrädde och övriga ingredienser för att veta om de behövs mer av något. Och tänk på att den färdiga ”röran” av morötter/kålrötter inte får vara för lös!
Recep Morotslåda
- Cirka 1,5 kg morötter
- Ett färdigt paket med risgrynsgröt (brukar dock inte använda hela paket, då blir lådan för lös, häll i cirka 2/3)
- 1 ägg
- Cirka 1 dl mörk eller ljus sirap
- Cirka 1 dl vispgrädde
- Salt efter tycke och smak
- Vitpeppar efter tycke och smak
- Ströbröd
Gör så här
- Skala och skiva morötterna i bitar
- Fyll en kastrull med vatten och häll i morötterna, koka de skivade morötterna tills de blivit mjuka
- Använd en hushållsmaskin för att pressa och mossa morötterna (eller pressa/mossa för hand) ner i en skål
- Blanda i ägg, salt, vitpeppar, sirap, risgrynsgröt och vispgrädde i skålen med de mossade morötterna. Använd elvispen och blanda ordentligt!
- Sleva ner i aluminiumformar och strö på ströbröd
- In i ugnen, cirka 30 min i 200 grader, därefter 10-15 min i 175 grader
Recept Kolråtslåda
- Cirka 1,5 kg kålrötter
- 1 ägg
- Cirka 1 dl mörk eller ljus sirap
- Cirka 1 dl vispgrädde
- Salt efter tycke och smak
- Vitpeppar efter tycke och smak
- Ströbröd
Gör så här
- Skala och skiva kålrötterna i bitar
- Fyll en kastrull med vatten och häll i kålrötterna, koka de skivade kålrötterna tills de blivit mjuka
- Använd en hushållsmaskin för att pressa och mossa kålrötterna (eller pressa/mossa för hand) ner i en skål
- Blanda i ägg, salt, vitpeppar, sirap och vispgrädde i skålen med de mossade kålrötterna. Använd elvispen och blanda ordentligt!
- Sleva ner i aluminiumformar och strö på ströbröd
- In i ugnen, cirka 30 min i 200 grader, därefter 10-15 min i 175 grader
Det går bra att frysa in lådorna. Glöm inte att ta fram dem i tid (från frysen) och värm i ugnen innan servering!
