Reseskildring Mexico: Tulum och Cozumel

Tulum – Paradiset på jorden?

Nu har jag snart varit hemma i en vecka och börjar sakta men säkert landa i vardagen. Här följer en reseskildring med bilder från den underbara resan till Mexico jag och min kille gjorde.

Första veckan tillbringade vi i Tulum som ligger ca 2,5 h bilfärd från Cancun (flygplatsen). Lättast att ta sig från Cancun till Tulum är med minibuss från flygplatsen. Det kostade ca 600 kr för oss båda. Man kan även åka med den lokala bussen, det blir billigare, men räkna med byten i Playa del Carmen och längre restid.

Vi bodde på Villa Matisse i Tulum. Ett mindre lägenhetshotell, som var riktigt bra och charmigt. Kvinnan som äger hotellet – Lourdes är jättetrevlig och hennes hund likaså. Rummen är fina och städas varje dag, det finns dusch och en fläkt. Sköna sängar! Det var inte alls dyrt och gick på cirka 3000 kr för 7 nätter 2 pers. Det finns även cyklar man kan låna för att ta sig ner till stranden. Det tog cirka 20 min att cykla ner. Stranden är helt underbar. Än så länge vimlar det inte av turister så du kan hitta din egna lilla solplats under en palm på stranden. Det finns även några restauranger och du kan hyra solstolar med parasoll. Nere vid stranden finns också ett tempel som är sevärt. Inträdet kostar någon hunka men de är det värt! Det vimlar av varaner och ödlor vid templet, så häftigt!

Bilder från Tulums strand:

Tulum - Paradiset på jorden

Stranden

Tulums strand

Stilig varan

Strandhäng

Plus med Tulum: 

– Vackraste stranden jag varit på (paradiset på jorden)!

– Turistfattigt, än så länge har inte alla turister hittat hit!

– Många bra restauranger, god mat! Men man tröttnar på tortillas och tacos efter ett tag 😉

Grottdykning, snorkling i cenotes och djungeläventyr

Till Mexico åker många för att dyka i Cenotes. En cenote är ett djupt hål som har skapats då kalkstensberggrunden rasat samman och grundvattnet har trängt upp. Det finns väldigt många cenotes längs Yucatánhalvön i Mexico. Cenoterna var Mayaindianernas religiösa platser. De trodde att grottorna var vägen in till helvetet. När Mayafolket levde så var cenoterna inte vattenfyllda som jag har förstått de. Om man dyker långt in i grottorna kan man se skelettdelar från båda människor och djur som legat där i tusentals år.

Första veckan dök Johan i grottor och jag provade även på detta och gjorde ett så kallat caverndive. Lite läskigt men kul att prova på. Vi filmade en hel del med vår nyinköpta GoPro, så nedan kommer en liten film på mitt caverndive som gjordes i Cenote Dos Ojos :

Vid ett tillfälle åkte vi ganska långt in i djungeln och jag blev lämnad helt ensam i två timmar medan killarna dök. Jag var livrädd till en början men accepterade läget efter ett tag. Det som skrämde mig mest var ljudet från något djur som satt uppe i ett träd (såg det ej) och det blev starkare när killarna försvann ner under grottan för att dyka… men jag överlevde. Det var ingen jaguar utan en säkert en apa som var irriterad och ville ner och dricka i vattenhålet. Men vem vet…

Vid några cenoter snorklade jag, det var som att simma runt i ett akvarium, väldigt vackert! Här kommer lite bilder från cenoterna och djungeln.

Mexicos djungel

Grottdykning Mexico

Cavedive Mexico

Cenote i Mexico

Varan blickar ut över vattnet

Varan i Mexico

Glider runt på en surfbräda i djungeln

Snorkling cenote

Snorkling cenote i Mexico

Emelie snorklar i en cenote

En dag åkte vi buss från Tulum till den historiska staden Chichen Itza. Det tog tre timmar. Sevärt men tråkigt att man inte fick klättra upp på pyramiden.

Chichen Itza

Första veckan var riktigt äventyrlig och det var skönt att vi inte bodde mitt i smeten bland alla turister. Oturligt så blev det tvärtom vecka två då vi bodde på ön Cozumel, på ett all-inclusive hotell!

Cozumel – ett paradis för turister

Cozumel ligger strax utanför Playa del Carmen, det tar 40 min att åka med färjan över till ön. Det är fin liten ö men det krylar av turister och kryssningsfartyg som lägger till dagligen. Vi bodde på Royal Park hotell. Anledningen till varför vi valde att bo på Cozumel var för att vi ville dyka i havet andra veckan. Ok hotell men jag tyckte det var lite småtråkigt och ocharmigt att bo så tätt inpå alla turister (amerikanare och kanadensare). Men men vi tog det för var det var och tillbringade inte mer tid än vad vi behövde på hotellet.

Vi hyrde en scooter som vi gled runt på under dagarna och upptäckte ön med. Vackra stränder här med och en rolig strandbar som jag kan rekommendera. Den hette Rastas och låg på öns södra sida. Reggie-musik och häftig inredning i form av t-shirtar.

Rastas - Cozumel

Emelie Ockenström

Me and Johan

Dykning utanför Cozumel

Det blev två härliga dykdagar. Jag tror jag får skriva ett enskilt inlägg om dykningen utanför Cozumel och visa mer bilder då. Men kort sagt så var det toppenbra dykning, sjukt bra sikt och ett rikt undervattensliv. Vi såg 9 sköldpaddor sammanlagt under 4 dyk. Vi har filmat och fotat. Här kommer en film på två sköldpaddor som bråkar? Och en dykbild, lovar att visa mer framöver :).

Dykning utanför Cozumel

Ja vad mer ska jag säga, sammanfattar resan med denna bild. Livet när det är som bäst… japp det får nog bli fler såna här resor framver!

Livet

 

Follow on Bloglovin