Kardemummabullar + Kanelbullar
Jag älskar verkligen bullar (ja och vem gör inte de), men bakar allt för sällan. Men idag passade jag på att leta upp ett nytt recept på Kardemummabullar. Bullarna blev otroligt goda, riktiga drömbullar. Kanske grädden som gjorde susen?
Receptet ger ca 25 bullar!

Ingredienser
- 25 g jäst
- 75 gram smör/ margarin
- 3 dl röd mjölk
- 1/5 dl grädde
- 1/2 tsk salt
- 3/4 dl strösocker
- 1 1/2 tsk malen kardemumma
- Sammanlagt 8-12 dl vetemjöl (jag gick på känsla, degen ska släppa runt bunkens kanter och någon dl ska sparas till utbakning)
Fyllning
- Strösocker
- Smör/ margarin
- Malen kardemumma
- Kanel
Pensling
- 1 ägg
- Pärlsocker
Så här gör du
- Häll och smula jästen i en degbunke.
- Häll matfettet, grädden och mjölken i en kastrull och ljumma till 37 grader.
- Häll över blandningen i bunken med jäst och rör om!
- Tillsätt socker, salt, kardemumma och de mesta av mjölet (arbeta degen så den blir smidig och släpper kring degbunkens kanter).
- Strö ett tunt lager med mjöl över degen.
- Täck degen med en bakduk och ställ den på en dragfri plats i köket. Låt degen jäsa i ca 40 min (tills den blivit dubbelt så stor).
- Ta fram en plåt och lägg ut bullformar. Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela degen mitt itu i två lika stora delar.
- Mjöla bakbordet, ta fram kaveln och kavla ut degen (använd ev. lite mer mjöl nu om det behövs). Inte för mycket!
- Bred på fyllningen (jag fyllde ena degen med kardemumma och den andra med kanel), rulla ihop degen till en korv och skär den i lagom stora bitar. Lägg degbitarna i bullformarna på plåten.
- Jäs degbitarna under bakduk i ca 10 min (tills de är dubbelt så stora).
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8- 10 min!
Lycka till!
