Tre viktiga valfrågor för mig: Försvaret, skolan och miljön!

På söndag är det val och jag är fortfarande inte helt hundra på vilket parti jag ska lägga min röst på. De tre viktigaste valfrågorna för mig handlar om skolan, försvaret och miljön. Partierna som jag tycker har bäst politik inom dessa områden är Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet. Därför kommer det förmodligen bli ett av dessa partier som får min röst.

Skolan

Tidigare har jag lagt min röst på Folkpartiet som jag tycker har en bra skolpolitik. Eftersom jag har jobbat som lärare vet jag att det krävs förändring i skolan. Elevantalet per klass bör minskas och jag tror att mer idrott på schemat kommer ge bättre betyg. Det är också viktigt att satsa på lärarna som har studerat flera år på högskolan. Får lärarna högre lön kommer yrket att få en högre status och förhoppningsvis väljer fler att utbilda sig till lärare.

skolpolitik

Vad säger de olika partierna om skolfrågan?:

Folkpartiet

– Staten ska ta tillbaka ansvaret för skolan

– Betyg ska ges från årskurs 4

– Karriärsmöjligheter för lärarna och högre löner

Moderaterna

– Vill att fler karriärmöjligheter ska finnas för lärarna. Och skickliga lärare (vad det nu innebär) ska få högre lön

– Eleverna behöver längre undervisningstid för att nå målen

Miljöpartiet

– Elever som har behov av stöd ska snabbt få hjälp

– Arbetsmiljön för eleverna och lärarna ska förbättras

– Vill införa fler estetiska ämnen

Socialdemokraterna

– Vill förbättra lärarnas löner

– Vill avskaffa läxrut och införa läxhjälp för alla

Försvaret

En annan viktig fråga för mig är försvaret. Jag tycker att värnplikten ska återinföras. Har själv gjort lumpen och anser att jag fick ut mycket av det. Tror att det kan vara bra för många att göra lumpen. Man får lära sig mycket om sig själv, hur man fungerar och reagerar under stress och andra jobbiga situationer. Man lär sig att samarbeta med olika människor och framförallt uppskattar man vardagen på ett annat sätt efter att man varit ute i fält och sovit utomhus i några dagar. Jag tog med mig många fina minnen och ett bagage fyllt med erfarenheter som jag kommer ha nytta av hela livet. Visst det kommer att kosta mycket att återinföra värnplikten men jag tror att det ger så mycket mer tillbaka. Anser också att vi behöver ett försvar då oroligheter i världen alltid kommer att finnas och det skulle kännas tryggt att bo i ett land där vi har ett välfungerat försvar. Anser också att vi bör fundera på att gå med i Nato.

Vad säger de olika partierna om försvarsfrågan?

Folkpartiet

– Sverige kan komma att återinföra värnplikten i någon form

– Vi bör gå med i Nato för att bygga säkerhet mellan våra grannar och stärka både samarbete och försvar

Moderaterna

– Försvaret bör förstärkas och vi bör gå med i Nato

– Sverige ska inte återinföra värnplikten

Miljöpartiet

– Ingen större satsning på försvaret. Däremot ska pengarna omfördelas. Mindre pengar till JAS -plan och mer pengar till personal- och beredskapsorganisationer.

Socialdemokraterna

– Vi behöver lägga mer pengar på försvaret

– Vi behöver varken återinföra värnplikten eller gå med i Nato.

Bjuder på några härliga minnen i form av bilder från lumpen som jag gjorde i Luleå på F21:

lumpen vinter

Norberg

kall morgon

solning

sjukvårdsövning

Miljön

Och sist men inte minst är miljöfrågan viktig för mig. Det känns som att vi håller på att förstöra våran jord och något behövs göras innan det är försent. Sverige kan bli en förebild för andra länder som förhoppningsvis tar efter och förändrar sin miljöpolitik. Jag älskar havet och naturen. Östersjön är övergöd och här behöver vi verkligen göra något! Miljöpartiet vill bl.a. satsa på att ställa om jordbruket nära Östersjön till mer ekologisk odling. Miljöpartiet vill också satsa på fler marina reservat med trålningsförbud, begränsa kemikalier och plastartiklar och öka det internationella samarbetet. Lite osäker på hur övriga partiers miljöpolitik ser ut, ska försöka läsa på under veckan och bli mer insatt för miljöfrågan är verkligen viktig!

röstaförmiljön

Glöm inte att rösta på söndag!

 

Follow on Bloglovin