Tips på hur du tjänar pengar på bloggen

Tjäna pengar på bloggen med hjälp av annons- och affiliatenätverk

Om man har en populär blogg med många återkommande läsare kan man prova att lägga ut annonser på bloggen med hjälp av annons- och affiliatenätverk. De går snabbt och smidigt att registrera sig på dessa nätverk. De gäller dock att man tänker till lite och funderar på vad för slags annonser man vill visa på bloggen. Av erfarenhet så är de svårare än man tror att få läsare att klicka på annonserna och därefter genomföra ett köp. Om du går med i ett affiliatenätverk får du ofta inte betalt per klick, dvs. läsaren måste genomföra ett köp på sajten efter att ha klickat på annonsen för att du ska få pengar. Med Google Adsense som tillhör kategorin ”annonsnätverk” får du däremot betalt per klick.

Bildannons - widget

Annonsnätverk

Googles egna tjänst AdSense är den populäraste annonsnätverkstjänsten de flesta väljer att använda sig av.Ett annonsnätverk fungerar på detta sätt:

  1. Du väljer en annonsstorlek (text- eller bannerannons) som du vill ska visas på din blogg.
  2. Därefter får du en kod som du lägger till på bloggen där du vill att annonsen ska visas.
  3. Google läser sen av din sida och försöker förstå vad den handlar om. Skriver du om träning kommer med stor sannolikhet annonser om träning att dyka upp på din blogg där du valt att placera annonserna.

Om du använder bloggverktyget wordpress (egenhostad) kan jag rekommenderar tillägget ”Google AdSense Plugin”. Med tillägget kan du enkelt välja vart du vill att annonserna ska placeras på bloggen och lägga till koden du fått från AdSense – du slipper böket med att själv lägga till koden i bloggens källkod.

Just nu använder jag mig inte av AdSense utan av affiliatenätverk, när jag väl hade AdSense fick jag en hel del klick men tjänade nästan inga pengar alls- kom upp i ca 40 kr efter tre månader så de kändes sådär. Fick mellan 0,34 öre – 4 kr/ klick. Funderar dock på att dra igång detta igen och se om de går bättre nu.

Låter AdSense intressant så kan du läsa mer och registrera dig här: Google AdSense 

Affiliatenätverk

Denna tjänst är den jag använt mig mest av och som jag tycker ha fungerat bäst. De jag starkt rekommenderar är textlänkar. Om du skriver ett inlägg om skorna du just shoppat på t.ex. Sportamore som jag för övrigt har beställt skor på och varmt kan rekommendera ;). Lägger du en textlänk till skorna eller webbplatsen (precis som jag gjorde ovan nu). Detta brukar ge en hel del klick och förhoppningsvis generera i ett köp! DU måste givetvis hämta textlänken från affiliatenätverket som du registrerat dig på och lägga till textlänken i inlägget.

I ett affiliatenätverk väljer du själv vilka annonser du vill ska visas på din sida (text eller bildannonser). Nedan ser ni exempel på en bildannons:


Och precis som med AdSense så måste du lägga till en kodsnutt på din blogg där den aktuella annonsen ska visas. Jag har gjort de enkelt för mig och laddat ner ett tillägg som heter ”Header and Footer” där har jag lagt till kodsnutten jag hämtat från affiliatenätverket. Jag slipper gå in i källkoden och stöka runt och tar hjälp av tillägget istället.

Jag kan rekommendera tre affiliatenätverk som jag använt mig av: TradedoublerZanox och Wordon.

Follow on Bloglovin