Tips på hur du lockar besökare till din blogg

Hur ska läsarna hitta till din blogg?

Idag finns det väldigt många bloggar i onlineträsket och det kanske känns omöjligt att fånga läsarnas intresse och få läsare till just din blogg. För att få återkommande besökare krävs det självklart att du är lite nischad och skriver om något som fångar besökarens intresse så att läsaren återkommer. Det kan vara bra att nischa sig och blogga om ett specifikt ämne. Tycker du om träning, friluftsliv, älskar att hemmapyssla eller brinner du för något annat ämne så är det bara att sätta igång! Eller är du som jag lite spretig och har svårt att nischa dig? Då bör du vara tydlig och visa besökaren vad du skriver om och dela in dina inlägg i kategorier. Då har du möjligheten att ändå behålla besökaren som vet att du ibland faktiskt skriver om just de ämnet han eller hon är intresserad av.

Nedan presentera jag sju konkreta tips på hur du hjälper besökarna att hitta till din blogg och därmed får fler läsare.

Sju tips på hur du får läsare till din blogg:

Sökmotoroptimering (SEO)

Jag har skrivit en del inlägg som handlar om sökmotoroptimering (SEO) och kan rekommendera alla att läsa på om ämnet. Lär du dig grunderna i SEO kan du komma en bra bit på vägen. Fokusera på att sökoptimera din blogg och webbsida. Det tar lite tid men du kommer att tjäna på de i längden. Ha som vana att skriva sökmotoroptimerade inlägg och glöm inte bort att optimera dina bilder!

Exempel på hur man optimerar ett blogginlägg med bilder på enklaste sätt:

sökmotoroptimering-blogginlägg

SEO handlar om att tala om för sökroboten vad som är viktigt på din webbplats, vad den ska indexera och samtidigt hjälpa besökare och användare i sökmotorn att hitta de han eller hon letar efter. 

Google Keyword Tool

Google har ett eget gratisverktyg som heter Google Keyword ToolMed detta verktyg kan du snabbt ta reda på hur många sökningar som sker varje månad på utvalda ord runt om i världen och även få tips på andra relevanta sökord.

Varför ska du använda verktyget? Jo för att hitta sökord som ger bra trafik och sen använda dessa i dina inlägg. Eller varför inte använda verktyget medan du bygger din hemsida eller blogg?

Det är enkelt att använda verktyget, fyll i dina sökord, plats och språk. Grundinställningarna brukar vara bra, klicka på ”avancerade alternativ” om du vill göra fler justeringar. Därefter fyller du i säkerhetskoden och klickar på ”Sökning”. Nu får du en massa spännande förslag på liknande sökord och vad just de sökordet du skrev in genererar för trafik.

Enligt mig är ett bra sökord ett ord med många sökningar (minst 1000) och låg konkurrens på inställningen ”Exakt”-matchning.

Pinga dina inlägg

Registrera dig på olika indexeringsportaler och pinga dina inägg, t.ex på Bloggportalen.se

Med hjälp av en ”pingning” kommer ditt nyskrivna inlägg att indexeras på portalen och förhoppningsvis bli läst av någon besökare. Läs mer om hur du pingar dina inlägg här.

Sociala medier

Posta dina inlägg i dina sociala nätverk. På facebook har du säkert ett x antal vänner som vill läsa din blogg. Spamma inte för mycket, posta inte inlägg hela tiden. Det kan få motsatt effekt.

Länkar

För att en webbsida eller blogg ska bli populär och placera sig högt i sökresultatet krävs självklart att du har många återkommande och nya besökare. Något som också är viktigt och kan spela roll är inlänkar. Ju fler inlänkar du får desto bättre placering i sökmotorn. Relevanta länkar som kommer från sidor som handlar om liknande ämnen bedömer Google som bra inlänkar och de belönas självklart med lite bättre placeringar.

Jaga lite bloggkompisar som bloggar om samma ämne och be dem snällt om en länk. Du kan ju faktiskt länka tillbaka så blir de ännu bättre! Tänk på att skriva bra ankartexter i länken. Skriv korta och beskrivande texter. Skriv inte ”läs mer” och ”klicka här”, de beskriver inte vart man kommer. Textlänkar är bättre än bildlänkar och indexeras av sökrobotar. Läs mer om hur du länkar på rätt sätt här: Få bättre ranking på Google.

Statistik

Det är alltid roligt att ta reda på hur många besökare man har. Men det är ännu häftigare att kunna se vad besökarna söker på för sökord eller sökfras på Google för att hitta till bloggen. Installera Google Analytics (gratis) om du vill få mycket statistik att grotta ner dig i. Och använder du wordpress som jag gör kan du installera ett tillägg som heter Site Stats, som visar lite enklare statstik: Besöksantal och vilka sökord som genererade i ett besök.

statstik

Med statistikverktyg kan du få en djupare inblick i vilka som hittar till din blogg, men även finna nya besökare.

Google Webmaster tools

Google har flera bra gratisverktyg du kan använda för att diagnosera din sajt. Google Webmaster tools (Verktyg för webbansvariga) heter verktyget som jag rekommenderar alla att använda. Med hjälp av verktyget kan du förstå din söktrafik se vilka sökord som besökare kommer in på, identifiera eventuella problem och optimera webbplatsen så att de blir lättare för Google att tolka den.

Var aktiv

Kommentera i andra bloggar, det kan hjälpa dig att få fler besökare. Var aktiv och se till att uppdatera din blogg minst ett par gånger i veckan. Läsaren återkommer oftare om du visar att du uppdaterar din blogg med jämna mellanrum. Tips! Använd bilder i inlägget så ofta du kan. Med bilder blir inlägget lite snyggare och roligare att läsa. Och glöm inte att det ska vara roligt att blogga! Skriv inte för att du måste, utan för att du har lust.

Det är jättekul att ni kommenterar och ställer frågor, fortsätt gärna med det!

Tyvärr har jag inte alltid tid att titta på era sajter/bloggar men känner jag att tid finns så tar jag gärna en titt. Vill ni ha lite mer avancerad hjälp kan ni anlita mig som konsult. Jag driver mitt eget företag, IMELON och är ni intresserad av att få min hjälp kan ni e-posta mig på: emelie@imelon.se 

 

Follow on Bloglovin
 • Tack för tipsen, skrivna på ett enkelt och bra sätt!

 • Jättemånga bra tips, jag har tänkt att ta bloggandet lite mer på allvar nu och då är det ju såklart kul med besökare också :)

  Kram/M

 • Frostypink-jessie

  Det där med att kommentera andras bloggar, har faktiskt fått upp min statestik rätt mycket förvånadsvärt. Innan gjorde jag detta också men då glömde jag att uppdatera min egna blogg. Så uppdatera din egen blogg samtidigt som man kommenterar andra bloggar e ett jätte bra sett! :)

  Kramiz <3

  • Det har du helt rätt i. Det är superviktigt! Skulle säga att man bör uppdatera sin blogg minst en gång i veckan. 

 • Sofi

  Tjena Emelie,

  Får börja med lite smicker och säga att du har en väldigt trevlig blogg 😉
  Och tack för bra tips som skiljer sej lite från mängden… Det låter som du har bra koll!
  Jag har bloggat i några månader och besöksantalet ökar men jag skulle, precis som alla andra, vilja hitta ytterligare läsare. Skulle du kunna tänka dej att ta en kik på min blogg och ge mej lite konkreta tips?! Du får gärna maila mej via bloggen alt. skriva här. Tack så mycket på förhand / Sofi

   http://skonhetsjunkien.se/

  • Hej Sofi! Tack det var fina ord:) Absolut kan jag ge dig några konkreta tips. Låt mig få återkomma till dig om några dagar då jag känner att jag har tid att kolla på din blogg. Mejlar dig när jag kikat och skriver ev. en kommentar om detta här. Kanske finns andra som är intresserade av att läsa vad jag kommit fram till :) Ha det bra så länge!

   • Efter att ha kikat på din blogg: 
    http://skonhetsjunkien.se

    Kommer här lite tips:

    1. Har du koll på statstiken? Vartifrån kommer dina läsare? Google, direkt trafik eller från sociala nätverk t.ex facebook? Detta kan du se om du implementerar Google Analytics som är gratis. På detta sätt kan du utvärdera och ta reda på var din läsare finns. Site stats är ett tillägg i wordpress som också kan vara intressant att ha för att se vilka sökord besökarna har hittat dig på i sökresultatet (Google).

    2. Delar du inlägg i sociala nätverk? Använd flera kanaler! För att hitta nya besökare, läsare. Pinterest kanske kan vara något? Pinna dina bilder/inlägg. Eller instagram? 

    SEO tips:

    1. Döp alltid bilderna! Är det en julgran ska den heta julgran och inte bild 2. Besökare kan hitta dig i Googles bildsök på sökord om du optimerar dina bilder!

    2. Ladda ner ett plugin som heter ”All in one SEO”. Det gör du på din sida, under fliken tillägg. Verktyget använder du för att SEO anpassa hela sajten och dina blogginlägg. Det jag vill är att du använder dig av ”meta description” = Visas som en text i sökresultatet och är en kort beskrivning av vad sidan handlar om. Läs mer om detta här: http://emelieockenstrom.se/metataggarnas-hemligheter

    5. Använd sökord i rubrikerna + texterna. Vill du att man ska kunna hitta din blogg i sökresultatet är det viktigt att du optimerar dina titlar, rubriker och texter med sökord som du vill synas på. För varje inlägg du skriver bör du välja ut 1 eller 2 sökord du vill att besökarna ska hitta dig på. Använd sökordet i titlen på inlägget, rubriker och i texten. Spamma inte men använd dem så att de ser bra ut;)

    Nu vet jag inte hur insatt du är i SEO (sökmotoroptimering) men vill man synas på Google högt upp, måste man sökmotoroptimera sin blogg!

    Hör av dig om du har frågor kring detta!

    Lycka till/ Emelie

 • swedishsavor

  Tusen tack för tipsen!

  http://swedishsavor.blogspot.com

 • Marlene

  Åhh tack för tipsen! :)
   
  http://www.nattstad.se/marleneejohansson

 • Magdamoen
 • Ebba

  superbra tips, tack! 

  http://ebbaelidalarsson.blogg.se

 • Maayw

  Tack för tipsen! Verkligen jätte bra! Det hjälper mycket, jag har börjat få mer läsare! Helt fantasikt.

  Kolla min blogg: http://maaayz.blogg.se/

 • Vilken fin design du har, fastnade på den direkt!
  Kan man lite på alla dess förslag som bloggportalen osv? :)

  • Tack Angelica :) 
   Förstår inte riktigt vad du menar? Men jag antar att du undrar om tipsen fungerar.. jag skulle säga att ja de gör dem om du tar bloggandet på allvar, går in för att få fler besökare till bloggen och följer dessa tips så ska du se att de fungerar. Kanske inte på en gång, men i långa loppet. Framförallt är SEO (sökmotoroptimering) viktigt, ranka (synas) i sökmotorn på sökord du själv valt! SEO optimera alltid dina inlägg!
   Lycka till med bloggandet/ Emelie

 • Nail bloggen

  Väldigt bra tips! Tack! 😀

 • Erica

  Tack för superbra tips! Ska genast använda mig av tipsen.
  Kolla min blogg här: http://aciire.wordpress.com

 • Alice

  Tack! Behövde verkligen tips!
  Mylifeofalice.wordpress.com

 • Hillan Tilly

  bra tips! kan du snälla kolla in min blogg? http://www.dorkybeautiful.com

 • Väldigt bra inlägg. :) Känner att jag behöver lite tips faktiskt. 

  Du verkar kunna mycket om bloggar och att marknadsföra sig, så skulle du kunna kolla in min blogg och ge mig lite tips om hur du tycker jag skulle kunna förbättra min blogg för att nå ut till fler människor? :) Det skulle verkligen uppskattas.

  Mvh Evah Åberg, http://evaaaahs.se

  • Hej Evah! Vad roligt att du tyckte inlägget var bra. Jag får en hel del frågor om detta, som du förstår har jag inte alltid tid att kolla men jag har faktiskt kikat lite och här kommer några tips:
   1. Efter att ha kollat i din kod kan jag se att du bör ändra din title: EAS_fif Vad vill du att din blogg ska heta skriv i namnet i titlen. 2. Varje inlägg börjar med en rubrik, tänk att varje rubrik ska innehålla ett sökord som du sen använder i texten, detta kan hjälpa dig att ranka (komma högre upp) på Google om texten är bra skriven och relevant = visa Google vad du vill synas på i sökmotorn, men spama inte med sökordet för många gånger, de kan ge motsatt effekt. Din rubrik är en s.k. den bör vara en så här ser rubriken för ditt senaste inlägg ut: Vem är Evah?  om du kan ändra till en i koden på en gång! (H1:or och H2:or är viktiga taggar som Google tycker om).3. Döp dina bilder! Innan du laddar upp bilden ge den en title! På bilden i inlägget ser du hur du optimerar dina bilder. Dina bilder på bloggen har inga namn, de ska döpas efter vad de föreställer alt. de sökordet du vill att bilden ska synas på. I inlägget ”Vem är Evah?” heter din bild: ”sam_2748_505dfbaa9606ee775e177e6f”. Kanske ska döpa om den till ”Bild på Evah”? Men tänk på att du då måste radera denna bild och ladda upp den nya som då är döpt till ”Bild på Evah”.Hoppas de gav dig lite hjälp på vägen. Lycka till med bloggandet/ Emelie

   • Hej! Tack så jättemycket för ditt svar. :) När jag ska ändra till en H1 rubrik, innebär det då att jag lägger in Vem är Evah? i rubriken innan jag skriver vem är Evah? Och då ska det exempelvis bara gälla inlägg som är viktiga för bloggen som mina ”må bra i dig själv” inlägg om jag har fattat allt rätt? Mvh Evah Åberg

    • H1 hittar du i koden. Om du inte kommer åt koden och är osäker på hur du ska göra kan de lätt bli fel! Du ska ändra taggen till en som finns i koden. Använder du wordpress?

     • Okej. Jag har blogg.se och jag försökte ändra det i kodmallen. Men när jag ändrade till så blev rubriken svart, liten och flyttade sig till vänster istället för att vara stor, rosa och ligga i mitten. :/

     • Okej vad konstigt! Jag har googlat lite och läst på om blogg.se som inte verkar vara världens bästa bloggverktyg tyvärr. Om du känner att du har tid och ork tycker jag att du ska fundera på att byta till t.ex. wordpress som jag har, alltså flytta hela bloggen till ett annat bloggverktyg. Alternativt försöka dig på att SEO optimera din blogg med denna guide:
      http://kaxigt.com/2011/03/seo-optimera-din-blogg-se/
      OBS! De kan lätt bli fel om du inte vet vad du gör. Du kan ju alltid höra med tjejen som skrivit guiden på kaxigt.com om hon har några tips :-)
      Intressant läsning om blogg.se hittar du här:
      http://www.sokmotorkonsult.se/hemsida/blogg-se-helt-borta-i-sokresultaten

   • Jon

    Måste bara säga att dessa var riktigt bra extratips – mycket användbara! :)

    Har precis mailat dig ang. en inredningsblogg :)

    Jon, at http://inredningsvis.se

    • Tack Jon!

     Jag har sett ditt mail :) Återkommer så fort jag har lite tid över.

     Ha det fint så länge
     / Emelie

 • Anya

  Superbra inlägg! folk som verkligen brinner för vintage-klänningar hittar faktiskt till min blogg nu :) Tack!

  http://anyas.se

 • Tack för sju riktigt bra tips! 😀

 • my

  Tackar och bockar för tippsen :) My på nopoo-and-cosmetic.com

 • Aftas Surf

  Fint blog : )
  http:/aftass.blogspot.com

 • Mikael

  Helt klart vettiga tips, ska titta närmare på googles webbmaster tools nu :) / Mikael
  Titta gärna in min blogg: http://www.gnews.se

 • Fredrik

  Jättebra bloggtips faktiskt! :) tack, det skall jag dela med mig av i min blogg till andra :) och länka till dig 😉
  http://www.finest.se/fredrikbjorn

 • SEO-killen

  Kanonbra tips!
  Jag har ännu ett tips. Man kan lägga till sin blogg i länkkataloger och bloggtopplistor.
  T.ex. http://www.länkbyten.se
  Mvh

 • V
 • Sarabelinda

  Helt grymt ska ta och testa detta!

 • sophia gerry

  Kolla in var blogg som handlar om traning, kost och resor. Just nu befinner vi oss i Australien och har en utmaning pa 4 veckor att ga ner 4kg.

  http://www.gerso.myshowroom.se

 • Angelica

  Tack för tipsen!

 • Jon

  Bra tips!!! Tack!! :)

  Jon, at http://inredningsvis.se

 • Jättebra tips, har pluggat det här och jobbar just nu på lite sådana projekt, kul! :)

 • Jessica

  Tack så jätte mycket för dessa tips =)

 • Anette

  Jag har skaffat Google Analytics. Det verkar ge mer ”riktiga resultat” än att bara titta på blogger statistiken.
  Jag har lagt till mina två bloggar: http://helpmymindandbody.blogspot.se/ och http://anettetestar.blogspot.se/.

 • Karen
 • elin
 • Pingback: 10 Tips för att få fler besökare till din blogg – Del II – Sara.PM()

 • Tack för tipsen! :) Verkligen bra att ha. Själv bloggar jag ju om ett spel som kallas Startsble Online! :)

 • Kanon bra och lättförståeligt även för en gammal nörd som jag. Kommer tillbaka lite senare och kolar mer.
  Ha det Tobbe

 • Sofia Vörde

  Bra tips!

 • Caroline

  Tack för alla tips! :)

  vill man läsa om träning och mammaliv kan man kika in på min blogg: caroline.vimedbarn.se

  Ha en fin dag! <3

 • Seoads.se

  Seoads.se erbjuder Gratis besökare till din blogg hemsida eller sajt. Få gratis trafik till din sajt snabbt och enkelt.