Sommarens plågor fästingar och maneter!

Imorse tittade jag på tv4 nyhetsmorgon, där en läkare tipsade om hur man ska sköta fästingbett, vad man ska göra om man blivit bränd av en manet och vad man kan packa ner i sitt reseapotek mm. Många bra tips och råd som jag tänkte dela med mig av här.

Om du blir bränd av en manet

Det gör ont, de bränns och det är helt enkelt jäkligt obehagligt att bli bränd av en manet. Har blivit de två gånger. En gång utomlands i Egypten och en gång på västkusten i Sverige. Vad ska man då göra om man blir bränd? Idag fick jag svar på tal, har tidigare hört att urin ska hjälpa (har dock inte provat), det stämmer inte! Inte heller att man ska badda med sötvatten på det brända. Det du ska göra är att först skölja av så gått de går med saltvatten, därefter tro det eller ej ska du använda dig av ett kreditkort och med kortet försöka skrapa bort nässelcellerna (som tydligen sitter kvar i huden efter att du blivit bränd) och sen skölja med saltvatten igen.

manet

En sån här jäkel brände mig i ansiktet under ett dyk på Västkusten!

Fästingbett

Ganska enkelt, så fort som möjligt ska fästingen avlägsnas. Försök att få med hela fästingen! Kan ev. vara bra att badda med lite sprit på bettet efteråt. Bor man i riskområde för TBE, dvs. i kustområdet från Roslagen till Kalmartrakten, i Mälarregionen, Vänern och väster och söder om Vättern, bör man vaccinera sig mot TBE som är ett virus som kan ge svår infektion i hjärnan och nervsystemet. Jag är vaccinerad eftersom jag kallas för ”fästingmamman”, de fullkomligt älskar mig! Har du otur kan du få Borrelia, den sjukdomen kan man inte vaccinera sig mot men däremot kan man behandla Borrelia om den upptäcks i tid. Kolla därför noga på din kropp och ofta om du vistas i naturen eller i områden med mycket fästingar.

fästingkarta

Fästingkarta över Stockholm, (bild hämtad från vardguiden.se)

 

Det här visste du inte om UVA, UVB och UVC strålning

UVA är den strålning som gör huden brun. Den tränger långt ner i huden och kan ge cellskador. Och går även igenom fönster! Hade jag ingen aning om. UVB gör att pigmentcellerna bildar pigment, är viktigt för att vår hud ska skyddas. UVC når inte jordytan utan filtreras bort av ozonskiktet (bygger även upp ozonskiktet).

Glöm inte solskyddsfaktorn i sommar!

Härligt värre i Thailand

 

Follow on Bloglovin