Metataggarnas hemligheter

Vad är en meta-tagg?

En meta-tagg är en kod som gömmer sig bakom en sajt i kodningsstrukturen. Det finns olika metataggar, somliga är viktigare än andra och spelar olika roller när de kommer till SEO. När sökroboten indexerar en sajt hjälper metataggarna sökroboten att ge den relevant information. Metataggar läggs till i <head> avsnittet på respektive html sida.

Bra metataggar

Först och främst för att google ska indexera din sajt behöver du lägga till denna meta-tagg:

<meta name="robots" content="index, follow">

Vill du inte att google eller andra sökmotorer indexerar din sajt kan du lägga till lite olika metataggar, som t.ex:

<meta name="robots" content="noindex, nofollow">

Två vanliga metataggar är ”description” och ”keywords”. Meta description visas som en text i sökresultatet och är en kort beskrivning av vad sidan handlar om. Den är viktig för den kan dra uppmärksamhet och ge klick in till din sajt. Den indexeras även av sökroboten!

<META name=”description” content=”beskrivning av sidan”>

Det finns en annan metatagg som inte längre indexeras av Google men kan ha en liten inverkan i andra sökmotorer. I meta keywords beskriver du vilka viktiga nyckelord som finns på sidan. Meta keywords kan användas som ett sätt att minnas vilka nyckelord man vill ranka på för just den sidan. Konkurrenter kan dock ta reda på vilka dessa ord är. Håll dig till max sju ord och repetera inte.

<META name=”keywords” content=”viktiga nyckelord”>

Andra viktiga meta element är: ”content-type”– talar om vilka webbläsare som kan läsa av sajten, språk som används på sidan, ”author”– berättar vem som är ansvarig utgivare för sajten och dess innehåll, ”web_author”– talar om vem som har skapat sajten, ”copyright”– vem som äger sidan och har upphovsrätten till innehållet på sidan.

I dagsläget håller jag på att hjälpa min syster Siri med hennes konstsida. Har i dagarna suttit och kodat lite och funderat på vilka metataggar som kan vara bra att ha med på sidorna. På bilden nedan ser ni startsidans metataggar. Jag hoppas att jag tänkt rätt, finns det någon som har en synpunkt eller idé på meta-tagg som ska bort eller kanske läggas till får ni gärna kommentera. Klicka på bilden för att den ska bli större!

Exempel på Metataggar

 

 

 

 

 

 

Follow on Bloglovin