Google Analytics och mobiloptimering

Google Analytics app för iPhone

I somras lanserades Google analytics app för iPhone. Nu kan man snabbt och enkelt se statistik i GA för webbsidor direkt i mobilen. Me like!

I översikten kan du se vilka som är aktiva just nu på webbsidan, varifrån besökarna kommer (geografi), från vilken trafikkälla (google, direkt, bing, rss etc) besökarna kommer ifrån mm.

Realtid

Hur ser din webbsida ut i mobilen?

Något jag tycker är viktigt och nödvändigt idag är att analysera vilken enhet trafiken kommer ifrån. I september har jag fått 2 643 besökare. 1 522 av dessa besökare kom från en mobil enhet. Dvs. mer än hälften av trafiken! Intressant och självklart logiskt då vi idag använder mobilen under större delen av dagen.

Se till att mobilanpassa din webbsida för att fånga mobilbesökarnas intresse och behålla dem.

Mobila besökare

Lite om mobilanvändandet och mobiloptimering

Vi söker alltmer på Google, 25% av söken sker idag från en smartphone. I slutet av 2014 räknar Google med att siffran kommer ligga på 40%.

En intressant studie som EPiServer har gjort visar att smartphone användandet har ökat kraftigt i Sverige. Många svenskar använder mobilen istället för datorn för att hitta information, mejla, läsa nyheter, uppdatera sociala medier och mycket annat. Nästan alla som var med i undersökningen var missnöjda med de mobilsidor som de besöker. Webbsidorna upplevs som svårnavigerade och långsamma. Många lämnar därför dåligt fungerande webbsidor för att aldrig komma tillbaka. Så dags att optimera mobilen om ni inte redan har gjort det!

smartphone användandet

Hur ser då min blogg ut i mobilen? Den funkar men det finns förbättringar som skulle kunna åtgärdas.

1. Användarvänlig?

I huvudnavigeringen blir första bokstaven avklippt? Märkligt! Bör åtgärdas för att ge besökare ett bättre intryck.

Huvudnavigering i mobilen

2. Bildoptimering?

En annat problem är att stående bilder inte anpassar sig efter skärmen i mobilen. Stort minus! Bör åtgärdas. Det är viktigt att bilderna ser bra ut, annars kan besökaren bli besviken och lämna bloggen!

bild som inte anpassar sig till skärmen

 3. Laddningstid?

Ett tredje problem är laddningstiden i mobilen. Jag gjorde ett test på PageSpeed Insights som visar att det finns en del att åtgärda för att förbättra laddningstiden. Bl.a. kan jag optimera bilderna och ta bort onödig javascript.

Så jag har en del att jobba på :).

Follow on Bloglovin