En historielektion om Vikingar och staden Birka

Igår åkte jag med ångfartyget Ejdern från Södertälje till Birka med syster, pappa och hans tjej.

Ångfartyget Ejdern

Ejdern

Ejdern, på väg till Birka

Solen sken hela dagen och de var kul att komma till Birka, historia är intressant och tack vare staden Birka och utgrävningarna där, vet vi en hel del om hur vikingatiden i Sverige såg ut.

Emelie solar på Ejdern

Syster Siri på Ejdern

Vi gick på en guidad tur som var intressant att lyssna på och guiden var riktigt kunnig (han hade långt brunt hår, var utklädd till viking och talade med en röst som fångade gruppens intresse). Tänkte försöka återberätta en del från vad jag fick lära mig. Historia är nämligen ett ämne jag tycker är väldigt kul, speciellt svensk historia. Visar lite bilder från dagen så blir historielektionen lite mindre tråkig ;).

Guidadtur på Birka

Vikingatiden

Från ca 800- 1100 talet (järnålderns sista period) var det Vikingatid i Norden. Det fanns vikingar i Sverige, Norge, Danmark och Island. Staden Birka i Mälaren var själva knutpunkten i Mälardalen och Sverige under vikingatiden.

Museet på Birka

Det finns väldigt många runstenar i Sverige från vikingatiden och vikingarna reste runstenar till minne av släktingar och någon som dött. De berättade vem som skrivit på stenen och vem som dött.

Vad är en Viking?

Vikingar var inget folkslag utan vanliga nordbor som valde att bli vikingar, nästan som ett yrke. Som viking reste man mycket med sina mäktiga vikingaskepp till områden kring Medelhavet, Östersjön och runt England, Skottland och Irland. Vikingarna reste ofta till Konstantinopeln som var ett stort rike som omfattar nuvarande Turkiet och en del av södra Italien. Vikingarna kallade detta rike för Miklagård.

Vikingarnas främsta uppdrag på deras resor var att plundra och där de inte kunde plundra var det byteshandel som ägde rum. De tog också ny mark och koloniserade. Vikingarna är utomlands mest kända för sina plundringståg men var mycket skickliga handelsmän, diplomater, hantverkare och upptäcksresande.

Vikingaskepp

Visste ni att det var vikingarna som upptäckte Amerika, före Columbus? Vikingarna kallade Amerika för Vinland, betydelse ”land med mycket ängsmark”.

Vikingatidens kvinnor var som jag förstod de relativt jämställda med männen. En del av kvinnorna reste tillsammans med sina män och tog del i handeln.

Hur såg vikingarna ut?

I flera filmer och berättelser har man sett bilder på vikingar som har stora hjälmar med horn, detta är påhittat. De hade inga hjälmar med horn dock hade de dryckeshorn som de använda att dricka ur. Så alla hjälmar med horn är tyvärr bara en påhittad historia!

Vikingahjälm

Arg viking!

Vikingarna tillverkade allt själva, utrustning, verktyg och smycken. De var duktiga hantverkare och vapensmeder. Allt vikingarna tillverkade brukade smyckas ut, av skickliga konstnärer, såsom hus, skepp, svärd och kläder.

Vikingarna på Birka

På Björkö i Mälaren låg staden Birka. Staden var en handelsplats, ett nav där människor möttes och bytte varor med varandra. De fanns ca 200- 300 hus i staden och en mur som omringade Birka. Ville man bo i staden fick man betala skatt. Alla som bodde i Birka fick skydd och det var vakter runt staden, kring muren som skyddad mot ev. fiender. Kungen som styrde över staden bodde på en ön Adelsö, som ligger nära Björkö.

Här låg Birkas stad

Ute på fältet låg staden Birka

Trots utgrävningar och forskning vet arkeologer inte varför Birka övergavs (i slutet a 900 talet). Utgrävningar visar att staden inte plundrats eller brunnit, inte heller drabbats av sjukdomar. Folk verkar ha gett sig av frivilligt. Guidens teori var att man lämnat Birka för att platsens betydelse som handelsplats och nav inte längre hade samma funktion. De var Visby och Sigtuna (Sveriges äldsta stad) som blev de nya naven i handeln.

Vacker vy, på Birka

Som alla vikingar i landet trodde man på Asagudar under en längre period. De tog tid för vikingarna att bli kristna! Ni har säkert hört om Ansgar, en tysk munk från Bremen, även kallad för Nordens apostel. Ansgar kom till Birka två gånger för att föra över kristendomen. Första gången han kom dit bildade han en liten församling i staden, den församlingen löstes upp pga. hedninska förtryckningar. Så Ansgar kom tillbaka några år senare och återupprättade församlingen. Ansgar var en av de första missionärerna i Sverige men man anser att han inte lyckades med sitt uppdrag för Sveriges kristnande.

Men till minne av Ansgar reste man år 1834 ett stenkors, Ansgarsmonumentet på Björkö, där staden Birka låg.

Ansgarsmonumentet på Birka

Ansgarskorset på Birka

Hoppas att ni har lärt er något, nästa historielektion pratar vi om Medeltiden, pestens tid :) . Skämt å sido, men ibland saknar jag läraryrket. Historia och Geografi är riktigt intressanta ämnen som jag gärna grottar ner mig i!

Follow on Bloglovin
  • Tuulikaukua

    väldigt intressant, bättre än en guide :) i mariehamn fanns också en hel del historia från kriget :) vi åkte runt och tittade på ruiner, kanoner, slott, ett gammalt fängelse, ja en del :)